hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
20 NİSAN Cumartesi 12:49

Sakarya’ ya dair seçim değerlendirmesi…

Ergün Özkan
Ergün Özkan
Giriş Tarihi : 17-02-2024 15:51

AKP bu kez çok zorlanacak, o kadar kolay olmayacak. Ülke ortalamasının çok üzerinde destekler buldu her dönem, sandık farkı gözetmeksizin…

Ancak bu seçimler geçmişin tekrarı niteliğinde olmayacak. Tek kale maçı türünden değil en azından, iddialı adaylar ve yarışın yaşanacağı ilçeler bir hayli fazla.

Seçimin zorluğunun birkaç önemli etkeni var, en başta yaşanılan ekonomik kriz. O denli derin kriz yaşanmakta ki nerede ise saat başı zamlarla karşı karşıyayız.

Etiket yetiştirilemez oldu, öyle geçmişte ki gibi kolay değil suçu başkalarına atmak, üç harfli marketler, zamların tek adresi göstermek.

Bu sermaye kullanıldı ve kabul etmek gerekir ki yurttaş bu duruma inandırıldı. Zamların kötü ekonomiden meydana gelen enflasyondan değil de, üç harfli marketler tarafından yapıldığı fikri kabul ettirildi.

Dedim ya bu sermaye kullanıldı, bugün bunun inananı olmaz bu iddia alıcı bulamaz.

Hele ki akaryakıta gelen zamlar, pompa fiyatında ki artış hızı tabelaları bozacak türden. Yurttaş günün her saati kötü ekonomi ile karşı karşıya.

Her geçen gün alım gücü düşüyor.

Emekliye üç kez zam yapılıyor ancak maaş değişmiyor, on bin lira emekli maaşı.

Her ne hesabı yaparsanız yapın, bu şartlar altında ayın değil sonunu yarısını getirebilmek mümkün değil.

O malum hesap, üç çocuklu bir aile ve çay simit.

Bu hesabı bilmeyen yoktur; üç öğün çay simit yiyeceksiniz ve asgari ücretle geçineceksiniz.

“Bu zalim yönetim, bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor” denilen günler yaşanır halde.

Böylesi ağır ekonomik şartlar altında yaşanılacak bir seçim, hiçte kolay olmayacaktır iktidar cephesinde.

Bir diğer önemli görülecek husus, AKP aday adaylık sürecinde yaşanılan antidemokratik tavır gösterilmekte.

Geçerli sayılmayacak daha doğrusu aday olmanın şartlarının ne olduğunun bilinmediği bir sürecin yaşanmış olması, aday adaylarında yarattığı kırgınlık.

Öyle ki aday adaylarından bazıları ya direk aday olma yolunu seçti ya da seçimde katkı sunmama yolunu seçti, sayıları hiçte azımsanmayacak boyutta.

AKP, birkaç olumsuzlukla mücadele edecek durumda.

AKP, bu durumunun farkında ki küskünlüklerle mücadele ekibi kurulmuş, önüne geçmeye çalışıyor.

Hızlı bir göz atmak gerekirse;

Kocaali; AKP adayı Turan Yüzücü ile CHP adayı Mithat Sarı, arasında bir yarış yaşanacak.

Üç dönem kuralı Ahmet Acar’a işletilince ilçede huzursuzluk yaşandığı söylenmekte.

Karasu; Mevcut belediye başkanı İshak Sarı, tekrar aday gösterildi başta AKP seçmeninde olmak üzere ilçede bir hayli fazla tepki oluştu, kırgın seçmen sayısının fazla olduğu gözlenmekte. CHP adayı, Uğur Büyük ile kıyasıya bir rekabet olacağı tespiti yapılmakta. Merhum Belediye başkanı Sedat Büyük’ ün oğlu, babasından kalan önemli tecrübe, birikim ve kendine özgü tavrıyla seçimin iddialı ismi.

Serdivan; sanırım tüm şehrin dikkat kesildiği seçim çevresi olsa gerek. AKP’de birçok aday adayının çıktığı, bu hususta da sıkıntı yaşadığı bölge. Osman Çelik, bilindik bir isim karşısında yine bilindik bir isim var CHP adayı Aydoğan Arslan. AKP, kırgınlıkları doğru yönetemez ve Arslan, MHP ve İYİ Parti seçmenini arkasına alabilirse müthiş bir yarışa sahne olur.

Sonuç şimdiden kestirilemez.

Hendek; bir başka merakla sonucu beklenilen seçim çevresi. AKP aday çıkarmayarak ortakları MHP’ye bıraktıkları ve bu tarafıyla da yoğun sorun yaşadıkları alan. İrfan Püsküllü, ilçede sevilen bir dönem Hendek Belediye başkanlığı bir dönemde Yeşilyurt Beldesi belediye başkanlığı yapmış deneyimli bir isim.

CHP’ de ise son derece başarılı ilçe başkanlığı yapmış, sevilen sayılan iş adamı Nihat Bayraktar aday, sürece de erken başladı bir hayli fazla yol aldı.

Sonucu en fazla merak edilen ilçelerden olsa gerek, üçlü yarışın olacağı ve ipi kimin göğüsleyeceğinin pürdikkat takip edileceği seçim çevresi.

Devam edeceğiz…