hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
17 NİSAN Çarşamba 02:49

Hep Sakarya akla geliyor…

Ergün Özkan
Ergün Özkan
Giriş Tarihi : 07-10-2022 20:39

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, Karasu Limanı yanına kurulması planlanan EKO Endüstriyel yeşil Organize Sanayi Bölgesi projesine tepki göstererek, “Avrupa’nın tüm kimyasalları Sakarya’ya taşınmaya çalışılıyor. Daha zengin olmak isteyenler Sakarya’nın suyunu ve toprağını kirletmek istiyor.” Dedi.

Böyle bir projenin Sakarya halkına ihanet olduğunu “2 milyarlık yatırımla, binlerce istihdam sağlayacağız ve OSB kuruyoruz diye müjde verenler aslında Sakarya halkının sağlığıyla oynuyor. Hiç geri dönüşümün yeşili olur mu? Neden Avrupa’nın çöpünü ve kimyasallarını Sakarya’ya taşımaya çalışıyorsunuz? Neden suyumuzu toprağımızı, kirletmek istiyorsunuz?” diyerek yapılmak istenileni ve tepkisini ortaya net bir şekilde koymuş.

Her nedense benzeri projelerin tek adresi Sakarya oluyor, geçmişte Kocaali bölgesi için kimyasal atıklar vb. bir proje yatırımı tartışılmıştı.

Yine geçtiğimiz günlerde Yenikent bölgesinde, Salmanlı Göleti, Işıklar, Örentepe ve Kışla Köyleri sınırları içerisinde OSB kurulma çalışmaları yürütülmüştü.

Her iki çalışmanın da bölge insanlarının ve şehirde sağduyunun varlığı ile önüne geçilmiş oldu. Şu ana kadar aksi yönde bir çalışmaya tanıklık etmedik.

Verimli tarım arazileri ve suyumuzu kirletmeye yönelik çalışmaların merkezi oluyor, ortada bir otorite boşluğumu var? Eline proje kapan yola koyuluyor ve Sakarya’ya ulaşıyor. Oysaki İstanbul’a tek yakın il biz değiliz. Sanırım mesele yakınlık /uzaklık değil, bizden başka bu türden projelere geçit vermiyor.

Kocaeli, bu anlamda coğrafi konumu itibariyle daha elverişli olmasına karşın, uğranılmadan geçilip bize geliniyor olmasının başka gerekçeleri olsa gerek. Orada sanırım sert bir direnç var ve kapılarını açmıyor. Bu tarafıyla da yaşamış oldukları tecrübe ellerinden referans olarak duruyor, Gebze ve Dilovası için yaşanılanlar, havası ve sağlığa sunduğu olumsuz katkı düşünüldüğünde ne denli haklı oldukları ortada.

Bir dönem kanser hastalığının yoğun yaşandığı bölge diye de tarif ediliyordu. İnsan sağlığı başta olmak üzere tehdit oluşturduğunu bilmeyen yok sanırım, mesele sanayinin gelişmemesi değil. Havayı, suyu direk olumsuz etkileyen çevre kirliliği olan sanayi yatırımlarının Sakarya’ya yapılıyor olmasına itiraz.

Mevcut iktidarın bu hususunda sicili bozuk, plansız sanayi ve çevre duyarlılığına ilişkin sorumluluk, hassasiyet taşımıyorlar. Benzeri örneklerle her daim karşı karşıya kalıyoruz. Sanayi tesisi ve istihdam diye sihirli ifadeler varsa dayanamıyorlar, yollar açılıyor ve engel ortadan kaldırılıyor maalesef…

İşin arka planı hep farklı, sağlanacak ekonomik kazanım ve yaratılacak istihdam kaybedileceklerin zekâtı niteliğinde bile olmayacaktır. Yani daha kolay anlaşılması için günahı sevabından çok işlerle meşgul oluyorlar.

Karasu Limanı’na yakın bir alanda düşünülen yatırımda tamda böylesi bir proje. Firma yetkilileri kurmak istedikleri tesiste 100 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını söyleyerek, projeye masumiyet kazandırma çabasındalar sanırım, bilindik yöntem…

“Yeşil Sanayi” diye de kendilerini tarif ederek sevimlilik kazanma peşindeler anlaşılan. Oysaki faaliyet konuları karbon gazı, insan sağlığı için sağladığı tehdidi tarif etmek için bilimsel özel verilere ihtiyaç yok.

Neyse ki Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, projeye geçit verilmeyeceğine dair bir açıklaması oldu. İlimizde çevreyi kirleten sanayileşmeye izin verilmeyeceğini belirtti.

Umarım başta şehir sağduyusu ve Vali Kaldırım’ın kararlığı bu türden projelerin hayata geçirilmesinin önünde engel oluşturur. İnsan sağlığından daha değerli olmadığı aklı hep haklı çıkar, sermayeye teslim olmayız…

Diş Hekimliği Fakültesi, SGK Anlaşması

Geçtiğimiz günlerde çok önemsediğim bir gelişme yaşandı. Yine CHP İl Başkanı Ecevit Keleş tarafından duyuruldu ki uzun zamandır takipçisi durumunda idik.

Sakarya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki anlaşma sorunu çözüldü. Hatırlanacaktır, Diş Hekimliği Fakültesi ile SGK anlaşması yoktu ve yalnızca bu durum Sakarya için geçerli idi.

Keleş, 14 NİSAN 2022 tarihinde ilk gündeme taşıdığında haberdar olmuştuk, uzun süredir mağdur olan ve cezalandırılan Sakarya halkı mevcut diş hastanesinin yetersizliği ile randevu sıkıntısı yaşıyordu.

Diş Hekimliği Fakültesi SGK anlaşması sayesinde sorun kısmen de olsa çözüme kavuşmuş oldu.