hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
29 MART Cuma 10:19

CUMHURİYETİMİZİN YÜZÜNCÜ YILI

Kamil Özkan
Kamil Özkan
Giriş Tarihi : 26-10-2023 18:08

İçinde bulunduğumuz 2023 Türkiye Cumhuriyeti Devleti için çok önemli ve anlamlı bir yıldır.

19 Mayıs 1919 ‘da Bandırma Vapuru ile Samsun ‘a çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 22 Haziran 1919 ‘da Amasya Tamimi ile “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” kararlılığını göstererek Ulusal Kurtuluş Savaşına başlamışlar.

Harap ve bitap düşmüş bir millet ayağa kalkarak mazlum milletlere örnek olacak ölüm kalım savaşına girişmiş ve sonuçta azim ve kararlılıkla bağımsızlık mücadelesi kazanılmıştır.

1923 yılında; önce 24 Temmuz 1923 ‘te Türkiye Cumhuriyetinin tapusu Lozan Barış Antlaşması imzalanmış, ardından 9 Eylül 1923 ‘te Cumhuriyet Halk Partisi kurulmuş, kısa bir süre sonra da 29 Ekim 1923 ‘te de Cumhuriyet ilan edilmiştir.

“Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri Cumhuriyet Halk Partisi.” demiş yüzyıl önce büyük önder. Eserlerinin yaşadığı koca bir yüzyılı geride bırakmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Geçen yüz yıllık süre içerisinde cumhuriyeti, onun eserlerini anlayabildik mi ? Onlara layık oldukları değeri verebildik mi ? Bu sorulara verilecek yanıt maalesef kocaman bir hayır…

Çagdaş medeniyet seviyesine ulaşabilmek için yüz yılda özellikle son yıllarda bize yakışan adımlar atılamamıştır. Tarikatların ve cemaatlerin at koşturduğu, gericiliğin şaha kalktığı, cumhuriyetin fabrika ayarlarının bozulduğu millet ve devlet adına çok kötü bir dönem yaşıyoruz.

Her şeye rağmen Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti İlelebed payidar kalacaktır. sözünden hareketle Cumhuriyet ‘in ne olduğunu anlatmak ve anlamak zorunluluğumuzun olduğunu unutmamalıyız.

Buradan hareketle; Cumhuriyet ‘in Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millette olması demek olduğunu unutmamalıyız.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Milletin Egemenliğinin vücut bulduğu kutsal bir çatı olduğu akıllardan çıkmamalıdır. Padişahlık, krallık, tek adam rejimlerinin toplumumuza vereceği hiçbir şey yoktur. Yüz yıl önce çöpe atılan köhnemiş anlayışlara yüz yıl sonra geçit vermemeliyiz.

Meclisin millet adına kullandığı tüm yetkileri hiçbir kişiye veya kuruma devredemeyiz. Aksi halde sonbaharda savrulan yaprak misali ne olacağımızı kestiremeyiz.

Cumhuriyetin en önemli ilkelerinden biri laiklik ‘tir. Herkesin inancında, ibadetinde özgür olması, hiç kimsenin inancına ve dinine bir başkasının müdahale etmemesi, hiç kimsenin inancından dolayı kınanmamasıdır laiklik.

Devletin dini kurallar ile değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çıkardığı yasalarla, belirlediği kurallarla, pozitif çağdaş hukukla yönetilmesi hukuk devleti olmanın gereğidir.

Cumhuriyet hukuk devleti olmaktır.

Hukukun üstünlüğü ilkesine sıkı sıkı sarılmak ve üstünlerin hukukunu reddetmektir Cumhuriyet.

Başta kadın erkek eşitliğidir.

Zengin-fakir Eğitimde, adalette, sağlıkta fırsat eşitliğidir cumhuriyet.

Yargı kurumlarının ve yargıçların hiç kimseden emir ve talimat almadığı, uluslararası hukuk normlarını dikkate alarak vicdanına göre karar verebilmesini sağlamaktır cumhuriyet.

Cumhuriyet; halkçılık demektir.

Tüm yurttaşların ülkenin kaynaklarından faydalanması, insanca yaşayacağı gelir düzeyinde olması, işsizliğin, yoksulluğun ve yokluğun olmamasıdır.

Kamu kaynaklarının halka eşit ve adil olarak dağıtılması, ülkenin yoksul bölgelerine işsizliği önlemek için devletin yatırım yapması demektir.

Cumhuriyet; milliyetçi ve vatansever olmak demektir.

Ülkenin genel çıkarlarının her şeyin önünde tutulmasıdır.

Vatan topraklarını bir bütün olarak her türlü tehdide karşı savunmaktır.

Onurlu yaşamak, diğer milletlerin onuruna saygı duymaktır.

Cumhuriyet; devletçi olmak demektir.

Ekonomik ve sosyal kalkınmanın devlet eliyle yapılması, özel sektörün yanı sıra devletin yatırımlar yaparak kalkınmanın öncüsü olmasıdır.

Güçsüzlerin, güçlüler karşısında ezilmemesi için yasal düzenlemeler yapılması esasına sıkı sıkı sarılmaktır.

Cumhuriyet, sosyal devletin gereklerini yerine getirmektir.

Cumhuriyet; devrimci olmak demektir.

Yeniliği esas almak, sürekli yeniliklere gelişmelere açık olmak, yeniliklerle toplumun ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaktır.

Emeğin en yüce ve en kutsal değer olduğunu bilmek, emekten yana durmak demektir cumhuriyet.

Tüm dünyanın ortak değerlerini kabul etmek ve kendi değerlerimizi de evrensel değerler boyutlarına taşıyabilmektir.

Yurtta Barış, Dünyada Barış demektir cumhuriyet.

Ne Mutlu Türküm Diyene…