hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
18 NİSAN Perşembe 18:01

Devasa işlere imza atmak

Ergün Özkan
Ergün Özkan
Giriş Tarihi : 04-01-2023 18:11

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, "Devasa işlere imza attık" diyerek son derece iddialı bir açıklamada bulunmuş.

20 yıllık AKP iktidarında Sakarya’ya kazandırdıkları yatırımları sıralamış, yeni şehir stadı, Millet Bahçesi, yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Diş Hastanesi, İlçe Hastaneleri diye belirtmiş dikkatimi çeken ise sözün devamında “ve benzeri binlerce yatırım ve icraat yaptık” diye bir ifade var ki açıkçası açılımını çok merak ettim.

Hiç kuşku yok ki 20 yıl iktidarları döneminde şehre hizmetler kazandırılmıştır, kendisinin de sıraladığı yatırımlara bizzat tanıklığımız var. Kaldı ki bu şehirde yaşayan hiçbir yurttaş var olan yatırımlara dair bir eleştiri getirmez, getirmemiştir. Hele ki var olanı yok saymak gibi bir tutum asla sergilemez.

Yapılan yatırımlarla övünmek her siyasetçinin hakkıdır, nihai yatırımın ve gelişmenin yolu da siyaset kurumundan geçmekte.

Yavuz da bu hakkını kullanmış, biraz abartı da bu işin doğasında var. Hoşgörü sınırlarını zorlamadığı sürece de hiçbir beis yok. Hele ki “Mübalağa sanatı” içerisinde kabul görülebilecek sınırlar içinde kalmışsa, eğlenceli tarafı da vardır.

Yavuz’un ‘Devasa’ diye tanımladığı proje ve yatırımlar zorunluluğun gereği ve olmazsa olmaz yatırımlar olmasının yanında, ekonomik karşılık olarak da tanımlanan ifadenin karşılığında olmasa gerek. Nereden baktığınızla ilgili bir durum olsa gerek, kimine göre bu esvaptaki yatırım ‘devasa’ niteliktedir, kimine göre de olağan sınırlar içerisinde görülür.

Ölçüsü nedir denirse; sanırım kabul görmüş karşılığı kıyaslamaktır. Bunun da yolu eşdeğer şehirlerle kendinizi kıyaslamaktan geçer. Yani; benzeri nüfusa sahip kentler ve bahse konu süre içerisinde, 20 yılda almış oldukları yatırım kalemleri ve ekonomik değerlerine bakılır.

Yöntemin biri bu olduğu gibi bir diğer yöntem ise bunu tartıştırabilmek. Yavuz, sözleri içerisinde bir iddiada bulunduğu gibi yine siyasetin kabul ettiği ölçüde sataşma gerçekleştirmiş, “Birileri toplantı salonuna gelmeye tenezzül bile etmeyen ithal danışmanlardan medet ummaya devam etsin yahut meydanın altındaki otoparkı seçim vaadi olarak söyleyecek kadar bu şehre bigane kalsın” diyerek adres göstermiş.

Dolayısıyla bu sözlerin temsilcileri ile bir araya gelmek ve şehrin yapılanı yapılmayana tartışabilmek, tek kale maç yapmamak olur ki hepimizde ne olduğunu görmüş oluruz.

Sözün içini biraz daha açayım, şehrin tek televizyon kanalı TV264’de iktidarı temsilen ve ‘Devasa’ yatırımları temsilen Ali İhsan Yavuz ve sataşmanın muhatabı CHP Milletvekili Engin Özkoç, bir araya gelirler hem özlemini duyduğumuz demokrasi şöleni yaşatırlar bizlere, hem de olan-biteni görmüş oluruz.

Yanlış anlaşılmak istemem her yatırım kıymetli, kastım var olan yatırımı değersizleştirmek değil aksine 20 yıl gibi kolay kolay kimseye nasip olmayacak iktidar süresinde hak ettiğimiz yeterli yatırımı alamadığımız şikâyetinde bulunmak.

Öyle ki AKP, 20 yıl süre içerisinde ülke ortalaması üzerinde destekler buldu bu şehirden, her istediğini fazlasıyla aldı.

Şikâyet ettiğimiz ise aynı oranda karşılıklar alamadığımız yönünde olmasıdır. Hak ettiğimiz ve olmazsa olmaz yatırımlar bir türlü hayata geçirilemedi, geçirilemediği gibi maalesef eksikliği görülemedi.

99 depreminden kalma sorunlarla yaşamaya mecbur bırakıldık, üzerinden geçen 23 yıla rağmen henüz hasarlı bina stokumuz oluşturulmadı. Hasarlı binalarda yaşam devam edilmekte, dahası ise yakın tarihe kadar tartışma konusu yapılmıştı.

Hatırlatmakta fayda var, Milli eğitim Müdürlüğü Sakarya Vali’sine sunduğu brifingde hasarlı 21 okulun varlığından söz etmişti. Tartışmanın yaşandığı yıl yanılmıyorsam 2016 olsa gerek. Ardından yaşanan bir tartışma ki raporlarda hasarlı okullar silindi, anlamsız bir kaos yaşandı.

Silinen raporlardı, hasarlı okullarda maalesef eğitime devam edildi.

Son günlerde yıkılan ve yenilenen okullar açıklanmakta. Depremden sonra hasarlı okullarda eğitim devam etti, ‘devasa’ yatırım içerisinde yerini alamadı bir türlü.

‘Devasa’ yatırımın en önemlisi kentsel dönüşümdür, bir diğeri ise tüm şehri demir ağlarla örmektir. Hafif raylı sistemi bu şehre kazandırmaktır, her mahallesi her ilçesinde raylı sistemle ulaştırmaktır.

Kaldı ki Yavuz’un partisi bu taahhütleri 20 yılı aşkındır vermekte…