hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
26 NİSAN Cuma 12:54

Hendek üzerine son değerlendirme

Ergün Özkan
Ergün Özkan
Giriş Tarihi : 29-03-2024 00:34

Özel başlık gerekiyor Hendek seçimi için, 16 ilçe içerisinde seçim havasının en yoğun yaşandığı hatta açık ara konumda seçim çevresi.

Bugüne ait gibi görünen oysaki 2019 seçimlerinden kalma hesap görmek diye tanımlarsak sanırım abartmış olmayız, taraflara da haksızlık yapmamış oluruz.

Bir parça hafıza tazelemesi yapmakta yarar var; Cumhur ittifakında 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi bu seçimde de aday krizi yaşandı.

AKP adayları İrfan Püsküllü ve Ali Kemal Sofu ve MHP’den adaylığı kabul görmeyen ve bunun üzerine BBP’den aday olan Turgut Babaoğlu arasında yaşanan kriz.

Cumhur ittifakının adayı olarak AKP’den Ali Kemal Sofu ve BBP’nin adayı Turgut Babaoğlu seçimde yarıştılar, Babaoğlu ittifaka dönmeyeceği taahhüdünde bulunarak muhalefet seçmeninde desteğini almayı başarmıştı.

Ve bu sayede seçildiği yönünde yaygın kanaat hâkim.

2024 yerel seçimlere gelindiğinde tarih tekerrür etti ve yine aynı üç isim arasında ittifakın adayı olma krizi tekrar yaşandı. Birbirinin tekrarı niteliğindeydi.

Bu kez farklı olan ise Sakarya Milletvekillerinin ve AKP genel başkan yardımcısının da taraf olduğu bu krizden aday Babaoğlu çıktı.

2019 benzeri senaryo yaşama koyuldu, İrfan Püsküllü BBP’den adaylığını açıkladı. Bu denkleme aykırı düşen ise Sofu’nun meclis adaylığı oldu.

Taraflar arasında yaşanan kriz süreç boyunca daha da büyüdü. Bu doğrultuda yaşanan belki de en önemli olay AKP ilçe başkanı Hakan Serdar Baykal’ın Cumhur ittifakı adayı Turgut Babaoğlu’na destek vermemesi sebebiyle istifasının istenmesi oldu.

İstifa talebini antidemokratik davranış biçimi olarak değerlendirerek direnç göstermiş olmasına karşın, görevden alındı ve yeni bir atama gerçekleştirildi.

AKP açısından tüm sorunda bu görevden alma ile derinleşti ve kriz daha da büyüdü. Farklı adaylara açık ya da kapalı destek vermeye başlanıldı.

Cumhur ittifakı seçmeninin özellikle AKP tabanının bu yerel seçimde büyük çoğunluğunun Püsküllü’yü desteklediği yaygın görüş.

Babaoğlu, bu bilgiye sahip olsa gerek ki ittifak seçmenini tekrar desteğini alabilmek adın AKP Büyük şehir adayı Yusuf Alemdar başta olmak üzere, bakanları ve milletvekillerini sık sık ilçeye davet ederek çalışmalar yürütmekte.

Çok etki ettiği söylenmese de göreceğiz…

CHP cephesinde ise 2019 seçiminden farklı bir durum seyretmekte. Muhalefeti adayı Babaoğlu’na oy vermiş olan CHP seçmeninin bu kez adresi kendi adayı Nihat Bayraktar oldu.

CHP seçmeni bu seçimde kararlı, kendi adayları olan ve ilçe başkanlığı dönemini başarı ile yönetmiş Nihat Bayraktar’a destek vermekteler.

Son dönemlerde Babaoğlu’nun geçmiş dönemde destek aldığını düşündüğü CHP tabanı ile temas kurma çabası, ters tepmiş CHP seçmeninin kendi adayları etrafında kenetlenmesini sağlamış durumda.

Cumhur ittifakı adayı olarak Babaoğlu, CHP tabanından oy alamıyor.

Bu seçimin kâh ülke genelinde kâh ise Hendek’te ki sürprizi olarak YRP ve adayı Menderes Ayvaz olacak gibi duruyor.

Ayvaz, muhafazakâr seçmen nezdinde önemli destekler bulmakta. Gelecek adına iddia taşıdıkları ve YRP’ın siyasal yaşamda ki alacağı pozisyonu tayin etmek adına kararlı bir duruş sergiliyorlar.

Hendek adına bu seçim için söylenecek son değerlendirme ise seçimin son derece zor geçeceği ve her aday geçmiş alışkanlıklarda olduğu gibi emanet oyları kendi hanesine yansıtamayacak.

Burada en önemli değerlendirmeyi ise CHP seçmeni üzerinde yapmak gerek, geçmiş seçimin kaderini tayin ettiği söylenen CHP tabanı, kendi evladına sahip çıkmış ve bir tek çivi sökülemeyecek durumda.

Son söz; BBP adayı İrfan Püsküllü, CHP adayı Nihat Bayraktar ve MHP adayı Turgut Babaoğlu, son ana kadar mücadele verecekler, deyim yerinde ise ipi kim göğüsleyecek göreceğiz.