hchaberajansi- Habercilikte Yeni Bir Soluk
HV
19 NİSAN Cuma 06:20

İsrail Gazze boyunca uzanan yolu tamamladı

Stockholm, 10 Mart (Hibya) - BBC tarafından doğrulanan uydu görüntülerine göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'nin kuzeyinde doğudan batıya uzanan yeni bir yolun inşasını tamamladı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 10-03-2024 11:30   Güncelleme : 10-03-2024 11:36
İsrail Gazze boyunca uzanan yolu tamamladı

İsrail Savunma Kuvvetleri BBC'ye, "operasyonel bir dayanak" elde etmeye ve birliklerin ve teçhizatın hareketini kolaylaştırmaya çalıştıklarını açıkladı.

Ancak bazı uzmanlar, bu yolun Filistinliler'in kuzeydeki evlerine dönmesini engelleyecek bir bariyer olarak kullanılmasından korkuyor.

Diğerleri bunun İsrail'in mevcut düşmanlıkların sona ermesinin ardından Gazze'de kalma planının bir parçası gibi göründüğünü söyledi.

Şubat ayında Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'nin güvenliğini süresiz olarak kontrol edeceği savaş sonrası vizyonunu açıkladı.

Uluslararası liderler daha önce İsrail'i Filistinlileri kalıcı olarak yerinden etmeye veya Gazze'nin boyutunu küçültmeye karşı uyarmıştı.

Gazze'nin kuzeyi boyunca uzanıyor ve onun altında orta ve güney bölgeler yer alıyor. Gazze'nin Nahal Oz kibbutz yakınındaki İsrail sınır çitinde başlıyor ve kıyıya yakın bir yerde bitiyor.

Aynı zamanda bölgeden geçen iki ana arter olan Selahaddin ve Raşid yollarıyla da kesişiyor.

Doğuyu ve batıyı birbirine bağlayan bir yol ağı olmasına rağmen, yeni IDF güzergahı Gazze'de kesintisiz olarak ilerleyen tek güzergah.

BBC tarafından yapılan uydu görüntüleri analizi, IDF'nin daha önce bağlantısı olmayan yolları birleştirmek için 5 km'den fazla yeni yol bölümü inşa ettiğini ortaya koyuyor.

Yolun doğu Gazze'de İsrail sınırına yakın olan ilk bölümü geçen Ekim sonu ile Kasım başı arasında inşa edildi. Ancak yeni bölümlerin çoğu Şubat ayında ve Mart başında inşa edildi. Uzmanlara göre yeni rota, Selahaddin hariç Gazze'deki tipik bir yoldan daha geniş.

Yol, daha önce daha az binanın bulunduğu ve Gazze'nin diğer bölgelerine göre daha az nüfus yoğunluğuna sahip bir alanı kapsıyor.

İsrailli bir TV kanalı Şubat ayında rotanın "749 Otoyolu" kod adı altında olduğunu bildirmişti. Kanal 14'ten bir muhabir İsrail ordusuyla birlikte rotanın bazı kısımlarını gezmişti.

Savunma istihbarat şirketi Janes'teki analistler, Kanal 14 görüntülerinde görülen asfaltsız yol yüzeyinin paletli zırhlı araçlar için uygun olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, açıklamasında bu tür ayrıntılara girmedi. Açıklamada, "Kara operasyonunun bir parçası olarak IDF, operasyonel bir geçiş rotası kullanıyor" denildi.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı ve Netanyahu'nun eski güvenlik danışmanı olan emekli Tuğgeneral Jacob Nagel, BBC Arapça'ya yeni rotanın amacının yeni tehditlerle mücadele ederken güvenlik güçlerine hızlı erişim sağlamak olduğunu söyledi.

Jacob Nagel BBC Arapça'ya verdiği demeçte, "İsrail'in girip çıkmasına yardımcı olacak. Çünkü İsrail, Gazze'nin tam savunmasına, güvenliğine ve sorumluluğuna sahip olacak." dedi.

Jacob Nagel yolu "kuzey kesimini güney kesiminden ayıran bir yol" olarak nitelendirdirerek, "Bir tehdit ortaya çıkana kadar beklemek istemiyoruz" diye ekledi.

 

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin